Uutissuomalainen tykitti skuuppeja tehokkaimmin Suomessa

Uutissuomalainen on sijoittunut kolmanneksi Journalisti-lehden selvityksessä, jossa vertaillaan tiedotusvälineiden uutisvoittojen määrää. Vertailussa lasketaan uutisvoittoja eli skuuppeja sillä perusteella, kuinka monta toimituksen tuottamaa uutista Suomen Tietotoimisto STT siteerasi vuoden aikana.

STT lainasi viime vuonna 125:ttä Uutissuomalaisen juttua. Vertailun ykkönen oli Yle, jolta STT siteerasi 207 uutista. Toiseksi tuli Helsingin Sanomat 182 skuupilla.

Selvityksen tulokset julkaistiin torstaina.

Uutissuomalaisen uutistyön tehokkuudesta kertoo se, että kyseessä on vain kahdeksan hengen toimitus. Yle saavutti uutisvoittonsa noin tuhannella uutis- ja ajankohtaisjournalistilla, Helsingin Sanomissa journalisteja työskentelee yli 250.

Uutissuomalainen aloitti työnsä viime vuoden helmikuun alussa, joten skuupit syntyivät yhdentoista kuukauden aikana. Muilla vertailussa olleilla viestimillä uutisvoittoja on koko vuodelta.

Uutissuomalaisen skuupit käsittelivät laajasti erilaisia aihealueita, esimerkiksi valtakunnan politiikkaa, maahanmuuttoa ja opiskelua. Uutisvoitto tuli muun muassa siitä, että Uutissuomalainen kertoi ensimmäisenä sote-lakien siirtymisestä tulevaisuuteen.

Kun toimitus aloitti vajaa vuosi sitten, uutispäällikkö Matti Pietiläinen julisti, että se pyrkii heti alusta alkaen olemaan ”ärhäkkä valtakunnallinen uutiskone”.

Kova menestys valtakunnallisessa uutiskilpailussa toi puheille katetta.

– Tulos on osoitus sitoutuneiden tekijöiden uutisnälästä ja hyvästä perustyön tasosta, Pietiläinen sanoo.

– Koko porukka on halunnut toimia alusta asti tiiviinä tiiminä. Sen ansiosta näin pieni toimitus pystyi menestymään valtakunnallisessa uutiskisassa, jossa muut toimijat ovat monta kertaa isompia.

Journalisti-lehti on tehnyt uutisvoittoselvitystään jo vuosien ajan. Uusimman vertailun mukaan STT:n lainaamien uutisten määrä laski hieman edellisvuodesta. Vuonna 2016 siteerattuja uutisia tehtiin 1379, kun viime vuonna niitä oli 1243.

Siteerattuja uutisia teki kaikkiaan runsaat 40 toimitusta. Yle oli vertailun ykkönen myös edellisvuonna. Uutissuomalaisen julkaisijalehdistä kärkikymmenikköön sijoittuivat Keskisuomalainen (viides) ja Savon Sanomat (kahdeksas).

Uutissuomalainen oli viime vuonna yhdeksän lehden yhteinen uutistoimitus. Sen juttuja julkaisivat Aamuposti, Etelä-Suomen Sanomat, Itä-Häme, Karjalainen, Keskisuomalainen, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Savon Sanomat ja Uusimaa.

Tämän vuoden alusta toimituksen tuotantoa on alettu julkaista useissa kaupunkilehdissä, muun muassa Helsingin Uutisissa, Länsiväylässä ja Vantaan Sanomissa.

STT:n eniten siteeraamat viestimet 2017
1. Yle 207 siteerattua uutista
2. Helsingin Sanomat 182
3. Uutissuomalainen 125
4. Lännen Media 88
5. Keskisuomalainen 86
6. Ilta-Sanomat 85
7. Iltalehti 71
8. Savon Sanomat 64
9. MTV 55
10. Aamulehti 33
Lähde: Journalisti-lehti/STT