Uutissuomalainen ehdolla Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saajaksi

Uutissuomalainen on ehdolla vuoden 2017 journalistiseksi teoksi. Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saajaehdokkaat julkistettiin torstaina 15.2.2018.

Uutissuomalaisen toimitus: Tarja Koljonen (vas.), Antti Launonen, Katri Nieminen, Ari Helminen, Iida Tiihonen, Minna Harmaala, Sari Vanninen ja Matti Pietiläinen. Kuvasta puuttuu äitiyslomalla oleva Outi Laatikainen. Kuva: Jussi Vierimaa

Palkintoraadin perusteluissa Uutissuomalaista kuvataan näin: ”Seitsemän kirjoittavan toimittajan ja uutispäällikön toimitus on heti ensimmäisenä toimintavuotenaan noussut merkittäväksi osaksi yhteiskunnallista keskustelua.”

”Uutissuomalainen on kokoonsa nähden tuottanut erittäin suuren määrän uutisvoittoja ja muiden lainaamia juttuja”, perusteluissa sanotaan.

Väli-Suomen Media Oy:n toimitusjohtaja Ville Grahn iloitsee yhtiöön kuuluvan Uutissuomalaisen ehdokkuudesta.

– Bonnier on Suomen arvostetuin journalistipalkinto. Ehdokkuudet ovat harvinaista herkkua. Taustalla on varmasti Uutissuomalaisen menestyminen viime vuoden uutisvoitoissa. Ehdokkuus kertoo, että yhteiskunnalliselle journalismille on tilausta, Grahn kommentoi.

Kun katsotaan STT:n siteeraamien uutisvoittojen määrää, Uutissuomalainen sijoittui viime vuonna kolmanneksi heti Ylen ja Helsingin Sanomien jälkeen 125 siteerauksellaan.
Uutissuomalaisen toimitus aloitti työnsä helmikuussa 2017. Toimitukseen kuuluu seitsemän toimittajaa sekä uutispäällikkö Matti Pietiläinen.

– On mukavaa, että nyt huomioidaan laadukasta päivittäisuutisjournalismia. Olen ylpeä uutisvoitoistamme ja tiimistä, jossa jokainen on sitoutunut kovan tason journalismin tekemiseen. Ilman vahvaa yhteistyötä menestys ei olisi mahdollista, Pietiläinen kommentoi.

Uutissuomalaisen journalistinen linja on jatkunut viime vuoden jälkeenkin uutispainotteisena.

– Tavoittelemme uutisvoittoja, mutta myös esimerkiksi laadukkaita taustoittavia juttuja. Haluamme tuottaa uusia näkökulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun, Pietiläinen kertoo.
Vaikka toimittajat istuvat eri puolilla Suomea, yhteydenpito on tiivistä.

– Meillä on joka aamu videopalaveri, ja olemme jatkuvasti yhteydessä chatin kautta. Meillä on hyvä yhteishenki, sanoo Pietiläinen.

Omaa rooliaan Pietiläinen kuvailee sanoilla ”koordinoija” ja ”sparraaja”.

– Varmistan, että kokonaisuus toimii ja että toimittajat voivat keskittyä journalistiseen ydintyöhön, Pietiläinen näkee.

Uutissuomalainen on Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti Karjalaisen yhteinen uutistoimitus. Uutissuomalaisen juttuja julkaisevat sanomalehdet Aamuposti, Etelä-Suomen Sanomat, Itä-Häme, Karjalainen, Keskisuomalainen, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Savon Sanomat ja Uusimaa sekä kaupunkilehdet Helsingin Uutiset, Länsiväylä, Tamperelainen, Turkulainen ja Vantaan Sanomat.

– Uutissuomalaisella on jatkossakin vahva rooli lehtien välisessä yhteistyössä, kommentoi Väli-Suomen Median toimitusjohtaja Ville Grahn.

Väli-Suomen Mediaan kuuluu Uutissuomalaisen lisäksi Sunnuntaisuomalainen. Bonnier-palkintojen saajat julkistetaan 14.3.2018.

Teksti: Anna Kivinen