Sunnuntaisuomalainen sai ennätysmäärän palkintoja – sivusto oli SNDS:n palkituin suomalaisjulkaisu

Sunnuntaisuomalainen kahmi historiansa suurimman määrän mitaleja kansainvälisessä Society for News Design Scandinavian (SNDS) ulkoasukilpailussa. Sivusto sai kolme hopeamitalia ja neljä pronssia. Palkinnot jaettiin Kööpenhaminassa keskiviikkona 26.9.2018.

SNDS on yksi arvostetuimmista visuaalisen journalismin kilpailuista. Viime vuonna Sunnuntaisuomalainen voitti siinä kultaa ja neljä muuta mitalia. Sivusto palkittiin myös koko kilpailun parhaasta työstä.

Tänä vuonna parhaan työn palkinto meni Helsingin Sanomille, mutta palkintojen määrällä mitattuna Sunnuntaisuomalainen oli kilpailun painettujen lehtien sarjan menestynein suomalaisjulkaisu jaetulla sijalla Helsingin Sanomien kanssa: molemmat saivat seitsemän mitalia. Sunnuntaisuomalaista julkaisevista sanomalehdistä Etelä-Suomen Sanomat ja Karjalainen saivat kumpikin yhden pronssimitalin.

Historiansa aikana Sunnuntaisuomalainen on saanut noin 90 ulkoasupalkintoa ja lukuisia muita journalistipalkintoja. Tämän vuoden kilpailussa palkitut seitsemän työtä ovat alapuolella. Kunkin työn vieressä näkyvä lainaus on tuomariston palkintoperusteluista.

Osastojen etusivujen sarja, hopeamitali. Kuvitus ja taitto: Anniina Louhivuori, teksti: Ville Grahn. ”Suomi täyttää sata vuotta, mutta kaikki ei ole juhlimisen arvoista. Sivulla on sata ristiä, jotka symboloivat sataa viimeksi henkirikoksen uhrina kuollutta suomalaista. Hienona yksityiskohtana jokainen risti on keskenään erilainen. Ristit yhdistyvät upeasti Suomen lippuun. Vahva, tunteisiin vetoava etusivu.”
Feature-sarja, hopeamitali. Kuvitus ja taitto: Anniina Louhivuori, teksti: Timo J. Tuikka. ”Vaikka Turun veitsihyökkäystä sanottiin Suomen ensimmäiseksi terrori-iskuksi, terrorismilla on pitkä historia maassa. Tätä kuvatakseen Sunnuntaisuomalainen yhdistää arkistokuvia pintoihin, jotka ovat kuin vesiväreillä maalattuja. Veren tahrima Suomen lippu on raju mutta taidokkaasti tehty. Värikäs ulkoasu toimii loistavasti masentavan aiheen kanssa.”
Feature-sarja, hopeamitali. Kuvitus ja taitto: Anniina Louhivuori, teksti: Janne Laitinen. ”Ei ole helppoa suunnitella kuvitusta artikkeliin, jonka aihe on seksi eläinten kanssa. Sunnuntaisuomalainen on valinnut täysin piirroksiin perustuvan vaihtoehdon. Sivuilla ei ole lainkaan valokuvia, vain tekstiä graafisten muotojen keskellä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana aukeaman vasemmassa laidassa ovat kumisaappaat ja oikeassa laidassa lehmän takaosa: juttu jää niiden puristukseen.”
Osastojen etusivujen sarja, pronssimitali. Kuvitus ja taitto: Anniina Louhivuori, teksti: Suvi-Tuulia Nykänen. ”Ylipainoiset ovat saaneet tarpeekseen! Epätyypillinen etusivu, joka on kuitenkin yksinkertainen ymmärtää ja jonka sanomaan on helppo päästä sisälle. Voimakas kuvitus antaa lisäarvoa tekstille ja tempaa lukijan mukaansa. Sivun muotoilu poikkeaa tavallisesta mutta on erittäin selkeä.”
Osastojen etusivujen sarja, pronssimitali. Kuvitus ja taitto: Anniina Louhivuori, valokuvaus: Timo Mustalampi, teksti: Janne Laitinen. ”Puoluekokouksen jälkeiset juhlat päättyivät krapulaan. Etusivu todella onnistuu vangitsemaan seuraavan aamun ahdistuneen tunnelman. Tupakantumppi, huulipunan jäljet, sipsit – sivun monet yksityiskohdat puhuttelevat lukijaa.”
Osastojen etusivujen sarja, pronssimitali. Kuvitus ja taitto: Anniina Louhivuori, teksti: Heikki Kärki ja Janne Laitinen. ”Ikoninen kuvitus, jonka voi ymmärtää sekunnissa. Kuinka suomalaiset voivat väittää rakastavansa eläimiä ja samaan aikaan olla niille julmia? Veriset piikit lehmän päässä nostattavat tunteita ja saavat lukijan pysähtymään. Tuttua symboliikkaa on käytetty nokkelasti uudella tavalla.”
Visual communication -sarja, pronssimitali. Valokuvat: Mikko Vähäniitty, kuvitus ja taitto: Anniina Louhivuori, teksti: Janne Laitinen. ”Ulkoasu korostaa sitä, että juttu käsittelee yliluonnollisia ilmiöitä. On hieno valinta käyttää valokuvissa väriä kuvaamaan ’maan ulkopuolista’ valoa. Kuvat esittävät luonnolliset kohteet yliluonnollisesti valaistuina. Paljon yksityiskohtia sisältävä taitto on linjassa valokuvien visuaalisen ilmaisun kanssa.”